Kada je vreme da dete prestane da spava sa roditeljima: Evo kako da ova promena prođe bez suza i stresa
Foto: Shutterstock

pedijatar savetuje

Kada je vreme da dete prestane da spava sa roditeljima: Evo kako da ova promena prođe bez suza i stresa

Zdravlje dece -

Gotovo svi roditelji iskusili su neprospavane noći kada dete insistira da im se pridruži u krevetu zbog noćne more, straha ili jednostavno navike. Stoga je tu i pitanje koje muči: kada deca treba da prestanu da spavaju u roditeljskom krevetu? Stručnjaci kažu da ne postoji jedinstven pristup za sve.

Većina roditelja se suočila sa situacijom u kojoj su želeli malo mira i odmora tokom noći, ali su tu deca koja insistiraju da spavaju u istom krevetu. Do kada je to u redu i da li postoji određeni uzrast od kojeg dete treba da spava u svom krevetu, bez izuzetaka?

Verujemo da svaki roditelj želi najbolje svom detetu, ali su mišljenja na ovu temu podeljena. Ako je dete naučilo da spava sa vama, a vi popuštate, prelazak u sopstvenu sobu mogao bi da bude stresan i pun suza.

Važno je da detetu date do znanja zašto je važno da spava u svojoj sobi i da mu kažete da ćete ipak imati vremena za maženje i zajedničke trenutke. Koliko će trajati privikavanje zavisi od karaktera deteta, ali i doslednosti roditelja.

- Nema garancije da će zajedničko spavanje emotivno koristiti detetu. Mada treba reći da oba slučaja – i zajedničko spavanje i spavanje u dečijoj sobi imaju i pluseve i minuse. - kaže dr Kristina Džons, pedijatar.

san, dečji san, zdrav san, dete u krevetu, uspavljivanje deteta
foto: Shutterstock

Spavanje u odvojenoj sobi može razviti nezavisnost

Ipak, spavanje u odvojenim prostorijama roditeljima omogućava više odmora i privatnosti, a može biti važan korak u stvaranju samopouzdanja i nezavisnosti dece. Osim toga, stručnjaci tvrde da odvojeno spavanje pospešuje emocionalni razvoj i samoumirivanje.

- Postoji mnogo studija koje sugerišu različite stvari o emocionalnim efektima zajedničkog spavanja - kaže dr Džons i dodaje - U zavisnosti od uzrasta deteta i trajanja ove faze, neka istraživanja sugerišu da zajedničko spavanje pomaže deci da regulišu emocije i osećaju se stabilnijim i nezavisnijim. Dok su druge studije otkrile da zajedničko spavanje može biti povezano sa anksioznošću kod dece školskog uzrasta.

Zajedničko spavanje nije garancija emocionalne koristi za dete

Metju Šubert, dečji specijalista i stručnjak za mentalno zdravlje kaže da prelazak deteta u sopstvenu sobu ima korisnih efekata na san deteta, uključujući omogućavanje detetu da se samostalno umiruje.

- Prelazak deteta u sopstvenu sobu nakon prvog rođendana može biti važan korak u negovanju osećaja nezavisnosti i samopouzdanja. Ako se spavanje u istoj sobi sa roditeljima nastavi nakon prvih šest meseci detetovog života, to može ometati njihov emocionalni razvoj i sposobnost samoumirenja - objašnjava Šubert.

Zato je preporuka da beba do šestog meseca života spava u istoj prostoriji, u kolevci pored kreveta roditelja. Beba je tako bezbedna, a roditelji ipak uspevaju da reaguju u slučaju buđenja i plača. Ne postoji garancija da će zajedničko spavanje imati emocionalnu korist za dete.

- Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, bebe bi trebalo da spavaju u istoj sobi (ali ne u istom krevetu) sa svojim roditeljima dok ne napune šest meseci. Zbog toga se uglavnom ne preporučuje zajedničko spavanje sa bebom zbog opasnosti od povreda i gušenja - kaže Džons.

beba u krevecu, san, dečji saj, zdrav san, beba, mama i beba
foto: Shutterstock

Posle prvog rođendana ili kasnije?

Najčešći generalni savet je da bi bilo dobro dete posle prvog rođendana premestiti u posebnu sobu. Prema mišljenju stručnjaka, ključ je pronaći ravnotežu između udobnosti, sigurnosti i nezavisnosti koja vam odgovara. Razgovor je najvažniji od svega – detetu treba izneti valjane razloge i provodiri kvalitetno vreme sa mališanom.

Adaptaciju treba raditi postepeno – stručnjaci predlažu da provedete nekoliko noći u dečijoj sobi i pokažete da ste blizu. Kada dete uspe da zadrema u svojoj sobi, u redu je da ga nečim nagradite i kažete da ste se baš zato svi bolje odmorili.

U slučaju straha ili nervoze, roditelji treba da procene šta se krije u pozadini. Možda se samo plaši da bude sam - u tom slučaju morate da ga uverite da ste blizu i da je dečija soba bezbedna.

Međutim, ako anksioznost narušava kvalitet sna ili uzrokuje probleme u drugim aspektima života deteta, onda je neophodno konsultovati se sa stručnjakom.

Prenela: O.M.

(izvor: PopSugar/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track