Kandida u plućima? Evo na koje simptome bi trebalo obratiti pažnju i ko je u najvećem riziku
Foto: Shutterstock

oprez

Kandida u plućima? Evo na koje simptome bi trebalo obratiti pažnju i ko je u najvećem riziku

Bolesti -

Ova infekcija se najčešće javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom, pa je važno prepoznati rane simptome i potražiti odgovarajuću medicinsku pomoć.

Plućna kandidijaza je gljivična infekcija pluća uzrokovana gljivicama iz roda Candida. Najčešći uzročnik ove bolesti je Candida albicans, ali i druge vrste poput Candida tropicalis, Candida pseudotropicalis, Candida crusei i Candida parapsilosis mogu da izazovu slične probleme.

Koji faktori pogoduju razvoju bolesti?

Plućna kandidijaza često nastaje kao oportunistička infekcija, što znači da se razvija kada je imuni sistem organizma oslabljen. To se dešava kod ljudi koji pate od ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, leukemija, agranulocitoza (smanjenje broja granulocita u krvi), maligne bolesti i HIV infekcija. Zbog smanjenog kapaciteta organizma da se bori protiv infekcija, gljivice lako nalaze put do pluća, gde mogu da izazovu ozbiljne probleme.

Dva oblika plućne kandidijaze i njihovi simptomi

Postoje dva glavna oblika plućne kandidijaze, bronhopulmonalni i pulmonalni.

uporan kašalj praćen iskašljavanjem sluzave materije
uporan kašalj praćen iskašljavanjem sluzave materijefoto: Shutterstock

Bronhopulmonalni oblik

Ovaj oblik bolesti najčešće se javlja kod osoba sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom. Glavni simptom je uporan kašalj praćen iskašljavanjem guste, sluzavognojne materije, koja ponekad može da sadrži tragove krvi. Kašalj može da bude vrlo iscrpljujuć, a pacijenti često prijavljuju osećaj umora i slabosti.

Pulmonalni oblik

Ako se infekcija širi dalje, može da zahvati plućne alveole, sitne vazdušne kesice gde dolazi do razmene gasova. U ovom stadijumu, infekcija može da dovede do formiranja manjih gnojnih žarišta (apscesa) u plućima, što dodatno komplikuje stanje pacijenta. Simptomi mogu da uključuju otežano disanje, bol u grudima i povećanu telesnu temperaturu.

dijagnoza se postavlja na osnovu više faktora
dijagnoza se postavlja na osnovu više faktorafoto: Profimedia

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, radiografije pluća, laboratorijskih analiza i nalaza kandide u uzorcima sputuma (iskašljaja) ili bronhoalveolarnom lavatu (tečnosti ispiranoj iz pluća). Važno je naglasiti da, iako su ove gljivice normalni stanovnici ljudskog tela, njihovo prekomerno prisustvo u plućima je znak ozbiljne infekcije.

Lečenje plućne kandidijaze

Za lečenje plućne kandidijaze preporučuje se upotreba antifungalnih lekova. Mogu se uzimati oralno, intravenozno, ili se, u nekim slučajevima, primenjuju kao aerosol (inhalacija). Terapija je često dugotrajna i zahteva redovno praćenje od strane lekara. Uz to, jačanje imunog sistema pacijenta igra ključnu ulogu u prevenciji ponovne pojave infekcije.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track