Praznični dani pored druženja sa porodicom i prijateljima podrazumevaju i dosta ukusnih jela i poslastica. Međutim, osobe da celijakijom, intolerancijom na gluten ali drugim problemima sa netolerancijom na određene namirnice često su u nedoumici šta spremiti za prazničnu trpezu. Donosimo vam nekoliko predloga.

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Kod celijakije, konzumiranje ovog proteina izaziva autoimunu reakciju koja uzrokuje oštećenje ćelija tankog creva, što zauzvrat može da izazove dijareju, umor, gubitak težine, nadimanje, anemiju i druge problem, što dalje može da dovede do pozbiljnih zdravstvenih komplikacija, navode stručnjaci sa klinike Mejo.

Ovi recepti su ukusni i hranljivi, a sigurno će se dopasti i ostalim ukućanima.

profimedia0566896719.jpg
Profimedia 

Proja sa tikvicama

Potrebno:

  • 100g palente
  • 100g brašna (MIX)
  • 3 tikvice srednje veličine
  • 5 jaja
  • 100g lista bebi spanaća
  • 1 prašak za pecivo
  • kašičica soli
  • 2 kašike susama

Priprema

Izrendati tikvicu na krupnije rende, posoliti i ostaviti da ispusti vodu, posle sata ocediti višak vode.

Mikserom dobro umutiti jaja, dodati palentu, brašno i prašak za pecivo.

Na kraju dodati iseckan spanać i sve sjediniti varjačom. Smesu sipati u namašćen pleh, od gore posuti susam i peći na 200 stepeni, 25-30 minuta.

paradajz-corba.jpg
Shutterstock 

Paradajz čorba

Potrebno je:

  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 l soka od paradajza
  • 1/2 l vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike pirinča
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica iseckanog peršuna

Priprema

Luk iseckati i prodinstati ga na maslinovom ulju, dodati izrendanu šargarepu i dinstati još 5 minuta. Dodati sve ostale sastojke i kuvati dok se pirinač ne skuva. Na kraju dodati iseckan peršun.

piletina-sa-povrcem-shutterstock-2380637477.jpg
Shutterstock 

Piletina sa povrćem

Potrebno

  • 200g pilećih prsa
  • 100g brokolija
  • 1 šargarepa
  • 1 crni luk
  • 10 maslina
  • 1/3 kašičica kima
  • 1/3 kašičica kurkume
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber

Priprema

Piletinu iseckajte na kockice 2x2 cm veličine. Stavite na zagrejano ulje i propržite. Dodajte sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na trake. Ostavite 5 minuta da se dinsta u poklopljenoj šerpi.

Brokoli razdvojte na manje cvetiće i dodajte u meso i povrće. Dinstajte poklopljeno još 5 minuta. Posolite, pobiberite, dobro promešajte i na kraju dodajte masline i služite toplo.

salata-od-krastavaca-shutterstock-173029100.jpg
Shutterstock 

Salata od krastavaca

Potrebno je:

  • 4 krastavca
  • 1/2 šolje kisele pavlake
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašika sveže ili suve seckane mirođije
  • 1/2 kašičice soli
  • na vrh noža mlevenog bibera

Priprema

Tanko isecite krstavac. Posebno izmešajte ostale sastojke, prelijte ih preko krastavaca i dobro promešajte. Salatu ostavite u frižideru nekoliko sati i pred posluženje dodajte so i biber.

mafini-sa-jabukama-shutterstock-85712747.jpg
Shutterstock 

Mafini sa jabukama

Potrebno je:

  • 600g izrendanih jabuka
  • 250g brašna bez glutena (MIX)
  • 50g šećera
  • 120g putera
  • 1 prašak za pecivo
  • Po želji: cimet, orasi

Priprema

Otopite puter na tihoj vatri, pomešajte sve sastojke dok testo ne postane glatko. Podelite u 12 kalupa za mafine i po želji od gore stavite seckane orahe.

Pecite ih na 160 stepeni oko 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni i kad se ispeku, ostavite ih da se skroz ohlade.

Prenela: N.R.

Izvor knjiga: 103 jela bez glutena

Autor: Olgica Beslać