Top 5 bezglutenskih recepata: Ne dozvolite da vam netolerancija na hranu pokvari praznike
Praznični dani pored druženja sa porodicom i prijateljima podrazumevaju i dosta ukusnih jela i poslastica. Međutim, osobe da celijakijom, intolerancijom na gluten ali drugim problemima sa netolerancijom na određene namirnice često su u nedoumici šta spremiti za prazničnu trpezu. Donosimo vam nekoliko predloga.
Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Kod celijakije, konzumiranje ovog proteina izaziva autoimunu reakciju koja uzrokuje oštećenje ćelija tankog creva, što zauzvrat može da izazove dijareju, umor, gubitak težine, nadimanje, anemiju i druge problem, što dalje može da dovede do pozbiljnih zdravstvenih komplikacija, navode stručnjaci sa klinike Mejo.
Ovi recepti su ukusni i hranljivi, a sigurno će se dopasti i ostalim ukućanima.
Priprema
Izrendati tikvicu na krupnije rende, posoliti i ostaviti da ispusti vodu, posle sata ocediti višak vode.
Mikserom dobro umutiti jaja, dodati palentu, brašno i prašak za pecivo.
Na kraju dodati iseckan spanać i sve sjediniti varjačom. Smesu sipati u namašćen pleh, od gore posuti susam i peći na 200 stepeni, 25-30 minuta.
Priprema
Luk iseckati i prodinstati ga na maslinovom ulju, dodati izrendanu šargarepu i dinstati još 5 minuta. Dodati sve ostale sastojke i kuvati dok se pirinač ne skuva. Na kraju dodati iseckan peršun.
Priprema
Piletinu iseckajte na kockice 2x2 cm veličine. Stavite na zagrejano ulje i propržite. Dodajte sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na trake. Ostavite 5 minuta da se dinsta u poklopljenoj šerpi.
Brokoli razdvojte na manje cvetiće i dodajte u meso i povrće. Dinstajte poklopljeno još 5 minuta. Posolite, pobiberite, dobro promešajte i na kraju dodajte masline i služite toplo.
Priprema
Tanko isecite krstavac. Posebno izmešajte ostale sastojke, prelijte ih preko krastavaca i dobro promešajte. Salatu ostavite u frižideru nekoliko sati i pred posluženje dodajte so i biber.
Priprema
Otopite puter na tihoj vatri, pomešajte sve sastojke dok testo ne postane glatko. Podelite u 12 kalupa za mafine i po želji od gore stavite seckane orahe.
Pecite ih na 160 stepeni oko 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni i kad se ispeku, ostavite ih da se skroz ohlade.
Prenela: N.R.
Izvor knjiga: 103 jela bez glutena
Autor: Olgica Beslać
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice