Sindrom iritabilnog creva ne podnosi 12 grupa namirnica: Ako ih izbacite iz ishrane imaćete manje grčeva i nadimanja
Neki ljudi smatraju da izbegavanje specifičnih okidača kao što su mlečni proizvodi, pržena hrana i gluten pomaže u smanjenju simptoma sindroma iritabilnog creva (IBS).
Ljudi sa sindromom iritabilnog creva (IBS) mogu primetiti da određena hrana izaziva neprijatne probavne simptome.
Namirnice koja izazivaju simptome često variraju za ljude sa IBS-om, tako da nije moguće sastaviti jedinstvenu listu namirnica koje treba izbegavati.
Međutim, ovo su neke uobičajene stvari koje bi trebalo izbegavati:
- nerastvorljiva vlakna
- mlečni proizvodi
- gluten
- prerađena hrana
- kofein
Lekar ili dijetetičar mogu pomoći u procesu eliminisanja namirnica koje vam ne prijaju, istovremeno osiguravajući da i dalje dobijate dovoljno hranljivih materija koje su potrebne vašem telu.
Mnogi ljudi primećuju da izbegavanje nekih uobičajenih pokretača ovog sindroma, uključujući mlečne proizvode, alkohol i prženu hranu kao razultat sa sobom nosi:
- redovnije pražnjenje creva
- manje grčeva
- manje nadimanje
S druge strane, važno je da obaratite pažnju na ove namirnice koje mogu učiniti vaše simptome sindroma iritabilnog creva neugodnijim.
Nerastvorljiva vlakna
Dijetalna vlakna povećavaju količinu ishrane i pomažu u održavanju zdravih creva. Većina biljnih namirnica sadrži nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna, ali neke su visoke u jednoj vrsti.
- Rastvorljiva vlakna su koncentrisana u pasulju, voću i proizvodima od ovsa.
- Nerastvorljiva vlakna su koncentrisana u proizvodima od celog zrna i povrću.
Tolerancija na vlakna može varirati. Hrana bogata nerastvorljivim vlaknima može pogoršati simptome IBS-a kod nekih ljudi, ali drugi možda neće imati simptome od ove hrane.
Hrana bogata rastvorljivim vlaknima može poboljšati simptome kod mnogih ljudi sa IBS-om, ali može izazvati probleme kod drugih. Američki koledž za gastroenterologiju (ACG) preporučuje uzimanje dodataka vlaknima, kao što je psilijum (oblik vlakana iz ljuske semena indijske bokvice, najčešće poznat kao laksativ.) koji je pristupačan i efikasan tretman za IBS.
Gluten
Gluten je grupa proteina koji se nalaze u žitaricama koje uključuju:
- raž
- pšenica
- ječam
Tela nekih ljudi imaju tešku imunološku reakciju na gluten, poznatu kao celijakija. Drugi mogu imati netoleranciju na gluten. Ova stanja dele simptome sa IBS-om kod kojih dominira dijareja.
Mala studija iz 2022. sugeriše da ishrana bez glutena može poboljšati simptome IBS-a kod značajnog broja ljudi koji su proučavani, iako je mehanizam nejasan. Još jedna mala studija iz 2022. godine otkrila je da je dijeta bez glutena uticala na smanjenje učestalost i jačine bola.
Neki lekari preporučuju da ljudi sa IBS izbegavaju gluten kako bi videli da li se njihovi simptomi poboljšaju. Ako gluten pogorša vaše simptome, možda ćete želeti da isprobate dijetu bez glutena.
Alternative za žitarie od celog zrna mogu uključivati žitarice bez glutena kao što su proso i kinoa.
Ovas se često prerađuje u objektima koji sadrže gluten, što povećava mogućnost unakrsne kontaminacije glutenom. Ako ste izuzetno osetljivi na gluten, možete potražiti proizvode na kojima je na ambalaži navedeno da se obrađuju u objektu bez glutena.
Mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi mogu izazvati probleme kod ljudi sa IBS-om iz nekoliko razloga.
Prvo, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti mogu dovesti do dijareje. Odabir mlečnih proizvoda sa manjim sadržajem masti ili bez masti može pomoći u smanjenju simptoma.
Drugo, mnogi ljudi sa IBS-om navode da mleko utiče na pojacu njihovih simptome. Ali nije jasno da li je veća verovatnoća da će ljudi sa IBS-om imati netoleranciju na laktozu.
Ako mlečni proizvodi izazivaju probleme sa varenjem, razmislite o prelasku na mleko bez laktoze i mlečne alternative, kao što su biljno mleko i sir na bazi soje. Postoje i neki prirodni sirevi bez laktoze, kao što su neke vrste oštrog čedara.
Ako morate potpuno da izbacite mlečne proizvode, možda će vam biti potreban kalcijum iz drugih namirnica koje su bogate kalcijumom.
Lekari mogu preporučiti da izaberete hranu bogatu kalcijumom umesto suplemenata kalcijuma, jer suplementi mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što je navedeno u studiji iz 2017.
Pržena hrana
Pržena hrana ima visok sadržaj masti što može biti teško za probavni sistem kod ljudi sa sindromom iritabilnog creva.
Prženje hrane može promeniti hemijski sastav određene hrane, što otežava varenje. Pržena hrana može dovesti do neprijatnih probavnih simptoma, pa čak i zdravstvenih problema. Isprobajte da pripremate svoju omiljenu hranu na roštilju, ili je ispecite u rerni ili pečnicama sa vrelim vazduhom, kao zdravijom alternativom.
Pasulj i mahunarke
Pasulj, sočivo i grašak su generalno odličan izvor proteina i vlakana, ali mogu izazvati simptome sindroma iritabilnog creva. Sadrže jedinjenja koja se nazivaju oligosaharidi koja su otporna na varenje crevnim enzimima.
Dok pasulj može povećati količinu stolice kako bi pomogao u eliministanju zatvora, takođe može izazvati simptome sindromoma iritabilnog creva.
Možete pokušati da možete pokušati da potopite pasulj ili sočivo preko noći i temeljno ga isperite pre kuvanja kako biste pomogli telu da ih lakše svari.
Napici sa kofeinom
Kofeinska pića, uključujući i kafu, deluju stimulativno na creva i mogu izazvati dijareju. Kafa, gazirana pića i energetska pića koja sadrže kofein mogu biti okidači za ljude sa IBS-om.
Ako vam je potrebno povećanje energije ili podizanje energije, razmislite o tome da pojedete malu užinu ili da krenete u brzu šetnju.
Visoko prerađena hrana
Visoko obrađena hrana obično sadrži supstance koje ne biste koristili za pripremu hrane kod kuće. Ovo uključuje:
- dodata so
- šećer
- masti
- aditivi
Primeri visoko prerađene hrane mogu uključivati:
- čips
- unapred pripremljena zamrznuta jela
- prerađeno meso kao što su viršle i riblji štapići
- duboko pržena hrana
- zaslađene žitarice za doručak
- slatka pića
- energetske i proteinske pločice sa dodatkom šećera
Previše ove hrane može dovesti do zdravstvenih problema kod svih osoba. Pored toga, često sadrže aditive ili konzervanse koji mogu podstaći pojavu sindroma iritabilnog creva.
Pregled iz 2019. je otkrio da je konzumiranje četiri porcije ultra-prerađene hrane dnevno povezano sa većim rizikom od razvoja simdroma iritabilnog creva ali i:
- raka
- gojaznosti
- visokog krvnog pritiska
Kada je moguće, pripremajte obroka kod kuće ili kupujte sveže, zdrave proizvode.
Zaslađivači bez šećera
Ako je određeni napirak ili proizvod bez šećera, to ne znači da je dobar za vaše zdravlje - posebno ako imate problema sa iritabilnim crevom.
Mnoge namirnice bez šećera sadrže zaslađivače koji mogu uključivati:
- šećerni alkoholi, kao što su sorbitol i manitol
- veštački zaslađivači, kao što su sukraloza, acesulfam kalijum i aspartam
- prirodni zaslađivači bez kalorija poput stevije
Istraživanje takođe pokazuje da telo teško apsorbuje šećerne alkohole, posebno kod ljudi sa iritabilnim crevom što uzrokuje:
- gasove
- digestivnu nelagodnost
- laksativni efekti
Veštački zaslađivači mogu negativno uticati na mikrobiom creva i povećati upalu, prema istraživanju iz 2021. godine. Zato je savet stručnjaka da čitate sastav proizvoda proizvoda bez šećera kako biste izbegli ova jedinjenja.
Čokolada
Čokoladice i slatkiši mogu povećati rizik od sindroma iritabilnog creva zbog sadržaja masti i šećera. Takođe obično sadrže laktozu i kofein. Kod nekih ljudi može se javiti i zatvor nakon što pojedu čokoladu.
Veganske opcije za ljubitelje čokolade mogu biti podnošljivije za osobe sa ovim sindromom.
Alkohol
Alkohol je uobičajen okidač za ljude sa iritabilnim crevom zbog načina na koji ga telo vari. Takođe, konzumiranje alkohola može dovesti do dehidracije, što utiče na varenje.
- Pivo može izazvati dodatne štetne efekte jer često sadrži gluten.
- Vina i mešana pića (kokteli) mogu sadržati velike količine šećera.
Ograničavanje alkoholnih pića može pomoći u smanjenju simptoma povezanih sa sindromom iritabilnog creva. Ako pijete alkohol, razmislite o pivu bez glutena ili piću bez veštačkih zaslađivača ili dodanog šećera.
Beli luk i luk
Beli luk i luk mogu da poboljšaju ukus hrani, ali sadrže fruktane, oligosaharide, koji za vaša creva može biti težak. Gasovi i grčevi praćeni bolom mogu biti posledica unosa sirovog belog i luka. Čak i kuvane verzije ove hrane mogu biti okidači za neke ljude sa sindromom.
Povrće iz porodice kupusnjača
Kupusnjače su takođe teške za varenje i mogu izazvati simptome iritabilnog creva.
To su:
- brokoli
- karfiol
- kupus
- prokelj
Kada vaš sistem za varenje razgradi ovu hranu, to uzrokuje gasove i zatvor. Ovo povrće može čak izazvati ove simptome kod ljudi koji nemaju IBS.
Kuvanje povrća ga čini lakšim za varenje, pa razmislite o pečenju ili dinstanju brokolija i karfiola ako ih jedete sirovo, smeta vašem digestivnom sistemu.
Izvor: Healthline/Zdravlje.Kurir.rs