Zdrava čorba od povrća sa kinoom za samo 30 minuta: Podstiče zdrav vid, gubitak kilograma i zdravlje srca
Čorba od povrća od kinoe bogata je hranljivim materijama koje vašem telu pružaju potrebne nutrijente, a ujedno je i ukusan, zdrav obrok koji možete pripremiti za samo 30 minuta.
Kinoa, bogata je proteinima, vlaknima i drugim hranljivim materijama, može ojačati imunitet i pomoći vam da kontrolišete težinu. Dodajte šareno povrće i dobićete čorbu punu esencijalnih hranljivih materija. Dok je jedete za večerom, možete je upariti sa salatom.
Evo recepta za pripremu supa od povrća i kinoe:
Potrebno je:
- 1/2 šolje kinoe (dobro oprane)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk (iseckan)
- 2 čena belog luka (mleveno)
- 1 srednja šargarepa (narezana)
- 1/2 tikvice (na kockice)
- 1 paprika (iseckana)
- 1 srednji paradajz (iseckan)
- 1 šolja spanaća ili kelja (iseckan)
- 4 šolje čorbe od povrća
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice crnog bibera
- SO po ukusu
- 1 kašičica mešanog suvog bilja (origano, timijan i peršun)
Priprema
U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte iseckani luk i beli luk, pa dinstajte dok ne zamirišu i postanu staklasti. Zatim dodajte šargarepu, tikvicu, papriku i paradajz i kuvajte još 3-4 minuta.
Dodajte so, crni biber, kurkumu i opranu kinoju, dobro promešajte, pa sipajte čorbu od povrća i pustite da provri. Smanjite vatru, poklopite lonac i kuvajte još 20 minuta, dok povrće i kinoja ne omekšaju.
Na kraju dodajte spanać ili kelj, kuvajte još 3-4 minuta, isključite vatru i ukrasite suvim ili svežim biljem.
Prednosti supe od kinoe
Pored prednosti kinoe, možete uživati i u dobrobitima koje ovo povrće može da ponudi.
Šargarepa: Sadrže lutein, koji je dobar za vaše oči. Studija objavljena u Oksidejtiv Medisin end Seljular Longeviti pokazala je da dijeta bogata luteinom može pomoći u zaštiti od degeneracije makule povezane sa starenjem, stanja u kojem se vid postepeno zamagljuje.
Oni su bogati beta-karotenom (vitaminom A) koji podržava zdravlje očiju, a takođe jača imunitet i promoviše zdravu kožu, kaže stručnjak.
Paprika: Birajte crvene, žute ili zelene paprike dok pravite supu od kinoe. Sa visokim sadržajem vitamina C, mogu pomoći u apsorpciji gvožđa, podržavaju zdravlje kože i deluju kao moćan antioksidans.
Paradajz: Sadrže likopen koji može ublažiti metaboličke bolesti koje utiču na oči, kosti, bubrege, srce i jetru, prema istraživanju. Osim ovog antioksidansa, bogate su i vitaminom C i kalijumom.
Spanać ili kelj: Prepuni gvožđa, kalcijuma i vlakana, ovo lisnato zeleno povrće može podržati zdravlje kostiju. Mogu da smanje upalu i odlični su za detoksifikaciju, kaže stručnjak.
Tikvice: Niskokalorične, bogate vodom i vlaknima, mogu pomoći u varenju, podržati hidrataciju i pomoći u kontroli težine.
Luk: Sadrže antioksidante i jedinjenja koja podržavaju zdravlje srca, jačaju imunitet i imaju antiinflamatorna svojstva.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.Kurir.rs
Prepuna je magnezijuma, kalijuma, natrijuma, utiče dobro na varenje i generalno zdravlje, nutricionista deli fantastičan recept