Hajde da se hranimo zdravije

Zdrava čorba od povrća sa kinoom za samo 30 minuta: Podstiče zdrav vid, gubitak kilograma i zdravlje srca

Shutterstock

Čorba od povrća od kinoe bogata je hranljivim materijama koje vašem telu pružaju potrebne nutrijente, a ujedno je i ukusan, zdrav obrok koji možete pripremiti za samo 30 minuta.

Kinoa, bogata je proteinima, vlaknima i drugim hranljivim materijama, može ojačati imunitet i pomoći vam da kontrolišete težinu. Dodajte šareno povrće i dobićete čorbu punu esencijalnih hranljivih materija. Dok je jedete za večerom, možete je upariti sa salatom. 

Evo recepta za pripremu supa od povrća i kinoe:

Potrebno je: 

  • 1/2 šolje kinoe (dobro oprane)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 srednji luk (iseckan)
  • 2 čena belog luka (mleveno)
  • 1 srednja šargarepa (narezana)
  • 1/2 tikvice (na kockice)
  • 1 paprika (iseckana)
  • 1 srednji paradajz (iseckan)
  • 1 šolja spanaća ili kelja (iseckan)
  • 4 šolje čorbe od povrća
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • SO po ukusu
  • 1 kašičica mešanog suvog bilja (origano, timijan i peršun)

Priprema

U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte iseckani luk i beli luk, pa dinstajte dok ne zamirišu i postanu staklasti. Zatim dodajte šargarepu, tikvicu, papriku i paradajz i kuvajte još 3-4 minuta.

Luk sadrži antioksidante i jedinjenja koja podržavaju zdravlje srca Foto: Shutterstock

Dodajte so, crni biber, kurkumu i opranu kinoju, dobro promešajte, pa sipajte čorbu od povrća i pustite da provri. Smanjite vatru, poklopite lonac i kuvajte još 20 minuta, dok povrće i kinoja ne omekšaju.

Na kraju dodajte spanać ili kelj, kuvajte još 3-4 minuta, isključite vatru i ukrasite suvim ili svežim biljem.

Prednosti supe od kinoe

Pored prednosti kinoe, možete uživati i u dobrobitima koje ovo povrće može da ponudi. 

Šargarepa: Sadrže lutein, koji je dobar za vaše oči. Studija objavljena u Oksidejtiv Medisin end Seljular Longeviti pokazala je da dijeta bogata luteinom može pomoći u zaštiti od degeneracije makule povezane sa starenjem, stanja u kojem se vid postepeno zamagljuje.

Oni su bogati beta-karotenom (vitaminom A) koji podržava zdravlje očiju, a takođe jača imunitet i promoviše zdravu kožu, kaže stručnjak.

Paprika: Birajte crvene, žute ili zelene paprike dok pravite supu od kinoe. Sa visokim sadržajem vitamina C, mogu pomoći u apsorpciji gvožđa, podržavaju zdravlje kože i deluju kao moćan antioksidans.

Paradajz: Sadrže likopen koji može ublažiti metaboličke bolesti koje utiču na oči, kosti, bubrege, srce i jetru, prema istraživanju. Osim ovog antioksidansa, bogate su i vitaminom C i kalijumom.

Paradajz je dobar jer poboljšava varenje i podržava zdravlje kože zahvaljujući vitaminu A i likopenu Foto: Shutterstock

Spanać ili kelj: Prepuni gvožđa, kalcijuma i vlakana, ovo lisnato zeleno povrće može podržati zdravlje kostiju. Mogu da smanje upalu i odlični su za detoksifikaciju, kaže stručnjak.

Tikvice: Niskokalorične, bogate vodom i vlaknima, mogu pomoći u varenju, podržati hidrataciju i pomoći u kontroli težine.

Luk: Sadrže antioksidante i jedinjenja koja podržavaju zdravlje srca, jačaju imunitet i imaju antiinflamatorna svojstva.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prepuna je magnezijuma, kalijuma, natrijuma, utiče dobro na varenje i generalno zdravlje, nutricionista deli fantastičan recept