Kako hrana utiče na seboreju? Ove namirnice se preporučuju, a ove treba izbegavati
Foto: Shutterstock

važno

Kako hrana utiče na seboreju? Ove namirnice se preporučuju, a ove treba izbegavati

Bolesti -

Svrab, crvenilo i ljuštenje kože najčešći su simptomi seboroičnog dermatitisa, a zanimljivo je da na njihov intenzitet često utiče klima, odnosno promena godišnjih doba.

Seboroični dermatitis je hronična upala kože koja se najčešće javlja na tzv. seboroične oblasti, odnosno na delovima kože gde su lojne žlezde najbrojnije. To su skalp, lice (naročito oko nosa i usta), područje iza uha, kao i centralni delovi grudnog koša i leđa.

U lečenju seboroičnog dermatitisa koriste se šamponi i gelovi na bazi salicilne kiseline, a manje je poznato da promena navika u ishrani i upotreba određenih dodataka ishrani mogu doprineti smirivanju stanja.

Jedite nerafinisanu hranu

Nije iznenađujuće što je najbolja ishrana u borbi protiv seboroičnog dermatitisa celovita i nerafinisana, zasnovana na raznovrsnom voću i povrću, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama uz povremeni unos ribe i nemasnog mesa.

Ove namirnice su bogate vrednim supstancama koje deluju antiinflamatorno i stimulišu imunitet, što je izuzetno važno jer se veruje da je seboroični dermatitis posledica poremećaja imuniteta.

U ishranu obavezno uključite smeđi pirinač i proso jer retko izazivaju alergije, a bogati su dijetalnim vlaknima koja podstiču peristaltiku i redovno pražnjenje creva, smanjujući količinu toksičnih materija u organizmu.

 boravak na moru i izlaganje suncu smiruje seboreju
boravak na moru i izlaganje suncu smiruje seborejufoto: Profimedia

Hranu koju treba izbegavati

Hrana koju treba izbegavati uključuje hranu bogatu jednostavnim šećerima, zasićenim mastima i veoma začinjenom hranom. Industrijska hrana, kao i čokolada, alkohol i kafa ne bi trebalo da budu na meniju jer mogu da iscrpe zalihe važnih hranljivih materija.

Izbegavajte alergene

Smatra se da osobe koje boluju od seboroičnog dermatitisa imaju visoku učestalost alergija na najčešće alergene, a to su mleko i mlečni proizvodi, pšenica, jaja, soja, kikiriki, riba, ali i kukuruz, paradajz, jagode i citrusi.

Zbog toga se preporučuje da se ove namirnice isključe iz ishrane dve nedelje ili dok se koža bar malo ne oporavi.

Zatim se izbačene namirnice jedna po jedna vraćaju u ishranu i prate se simptomi. Ako se ne pogoršaju, hrana je bezbedna za konzumaciju, ali ako primetite da određena namirnica pogoršava simptome bolesti, savetuje se da je isključite iz ishrane najmanje 6 nedelja, a zatim ponovo pokušate da je uvedete.

Citrusi imaju veliku ulogu u borbi protiv seboreje
Citrusi imaju veliku ulogu u borbi protiv seborejefoto: Profimedia

Umirite kožu zelenim smutijem

U borbi protiv seboroičnog dermatitisa, vredi obezbediti adekvatne količine vitamina A, neophodnog za normalno funkcionisanje kože, i hlorofila, zelenog pigmenta za koji se veruje da pročišćava jetru i krv.

Namirnice koje pružaju dvostruku korist zbog sadržaja vitamina A i hlorofila uključuju spanać, kelj, blitvu, potočarku. Ako nemate ideju kako da povećate unos ovih vrednih namirnica, pokušajte da napravite zeleni smuti.

Jednostavno u blenderu izmiksajte jednaku količinu zelenog povrća i voća po izboru (jabuke, bobice...), dodajte vodu.

Zeleni smutiji nisu dobri samo za detoks organizma i blistav ten već i za vraćanje energije
Zeleni smutiji nisu dobri samo za detoks organizma i blistav ten već i za vraćanje energijefoto: Shutterstock

Dodaci ishrani za brži oporavak

Kompletna ishrana će poboljšati stanje, ali za još bolje rezultate mogu biti od pomoći određeni dodaci ishrani. Trenutno je najviše dokaza u korist ribljeg ulja.

Poželjno je ograničiti unos ribljeg ulja na 5 g dnevno.
Poželjno je ograničiti unos ribljeg ulja na 5 g dnevno. foto: Shutterstock

Riblje ulje se često nalazi na listi dijetetskih suplemenata za osobe sa atopijskim dermatitisom, a smatra se da može biti korisno i kod seboroičnog dermatitisa zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu omega-3 masnih kiselina.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track