Žene izložene "večnim hemikalijama" pod rizikom prestanka dojenja: Evo koje još zdravstvene probleme izazivaju
Foto: Profimedia

stručnjaci upozoravaju

Žene izložene "večnim hemikalijama" pod rizikom prestanka dojenja: Evo koje još zdravstvene probleme izazivaju

Zdravlje žena -

Žene koje su bile izložene toksičnim PFAS - "večnim hemikalijama" pre trudnoće suočavaju se sa povećanim rizikom preranog prestanka dojenja, otkriva novo istraživanje.

Studija je pratila trajanje laktacije za preko 800 novih majki i otkrila da veća izloženost PFAS-u može dovesti do usporavanja ili potpunog zaustavljanja laktacije u roku od šest meseci.

- Nalazi su razlog za zabrinutost - rekla je dr Megan Romano, epidemiolog sa Univerziteta Dartmut.

Šta su PFAS hemikalije?

PFAS hemikalije su klasa od oko 16.000 jedinjenja koja se koriste da bi proizvodi bili otporni na vodu, mrlje i toplotu.

Nazivaju se „večnim hemikalijama“ jer se prirodno ne razgrađuju i otkriveno je da se akumuliraju u ljudskom organizmu.

PFAS su poznati endokrini disruptori, iako istraživači tek treba da otkriju biološki mehanizam koji uzrokuje skraćivanje perioda laktacije - rekla je Romano.

Hemikalije su povezane sa rakom, urođenim defektima, oboljenjem jetre, bolesti štitne žlezde, opadanjem broja spermatozoida i nizom drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

PFAS hemikalije su povezane sa opadanjem broja spermatozoida
PFAS hemikalije su povezane sa opadanjem broja spermatozoidafoto: Shutterstock

Studija je pokazala:

  • Studija iz 2021. otkrila je da svi uzorci majčinog mleka koje su istraživači ispitali sadrže nivoe mleka u rasponu od 50 delova na trilion (ppt) do više od 1.850 ppt.
  • Ne postoje standardi za PFAS u majčinom mleku, ali Agencija za zaštitu životne sredine je utvrdila da praktično nijedna izloženost nekim vrstama PFAS u vodi nije bezbedna i postavila je zakonsku granicu od 4 ppt.
  • U međuvremenu, istraživanje sprovedeno ranije ove godine pokazalo je da hemikalije smanjuju nutritivni kvalitet majčinog mleka.
  • Nova studija je otkrila da je veća izloženost dovela do 28 odsto većeg rizika od prestanka dojenja pre šest meseci, a kod nekih i do potpunog prestanka.

- Studija može pomoći da se objasni zašto mnoge žene prestaju da doje rano, iako bi socioekonomska pitanja i drugi faktori mogli igrati ulogu - rekla je Romano.

Studija je razmatrala pet hemikalija PFAS i pronašla najjaču korelaciju između PFOS i PFOA, koji se smatraju najopasnijim i sveprisutnim jedinjenjima PFAS.

PFAS hemikalije smanjuju nutritivni kvalitet mleka
PFAS hemikalije smanjuju nutritivni kvalitet mlekafoto: Shutterstock

Kako da se zaštite?

Pojedinci se teško mogu zaštititi jer je kontaminacija PFAS-om toliko rasprostranjena.

- Hrana i voda su glavni putevi izloženosti, a testiranje i filtriranje vode, kao i raznovrsna ishrana, mogu biti od koristi - rekla je Romano.

Takođe je predložila korišćenje HEPA sistema za filtriranje vazduha u kući kako bi se smanjio PFAS koji može biti u prašini i vazduhu.

Prenela: N.R.

Izvor: Theguardian.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track