Visok kortizol je neprijatelj zdravlja creva: Snizite ga i opustite se uz pomoć ovih 5 metoda
Foto: Shutterstock

reagujte na vreme

Visok kortizol je neprijatelj zdravlja creva: Snizite ga i opustite se uz pomoć ovih 5 metoda

Zdravlje -

Na internetu se sve češće pretražuje pojam "visok kortizol", što dovodi do zaključka da ima sve više onih koji žele da se pozabave ovim problemom. Kortizol, koji se naziva i hormon stresa, radi sa određenim delovima mozga i kontroliše raspoloženje, motivaciju i strah ali ima uticaj i na zdravlje creva.

Kada imamo previše kortizola u organizmu, možemo razviti endokrini poremećaj koji se zove Kušingov sindrom. Simptomi ovog problema uključuju povećanje telesne težine, natečeno lice, letargiju, smanjen seksualni nagon i promene raspoloženja.

Ipak, doktorka Emili Prpa, nutricionista, veruje da nekoliko jednostavnih promena načina života može značajno doprineti smanjenju nivoa kortizola.

- Stres ne utiče samo na naše psihičko stanje, već ima veliki uticaj i na zdravlje naših creva. Kada nivo stresa poraste, naše crevne bakterije mogu da pretrpe udarac. Kortizol aktivira naš odgovor bori se ili beži, koji može da odvuče krv iz creva. To pak remeti normalan ritam creva, usporava varenje, pa čak i izaziva upalu – objasnila je dr Prpa.

krtizol test, kortizol
foto: Shutterstock

Uključivanje tehnika opuštanja i brige o sebi, prema, može značajno smanjiti nivo kortizola, dajući našim crevima priliku da se resetuju i aktiviraju naš parasimpatički nervni sistem, što nam pomaže da se opustimo.

Prema rečima dr prpe, negovanje crevnog mikrobioma je od suštinskog značaja. To podrazumeva konzumaciju voća, povrća i integralnih žitarica. Ova hrana je puna antiinflamatornih jedinjenja i prebiotičkih vlakana koja podržavaju zdravlje creva.

Najbolje tehnike opuštanja koje možete isprobati

Razumljivo je da je teško doći sebi kada smo pod stalnim pritiskom visokog kortizola i za ovaj korak će nekima zaista biti potrebna pomoć stručnjaka.

Ali da bi se na vreme sprečilo sagorevanje, organizacija za mentalno zdravlje Mind preporučuje ove efikasne tehnike za opuštanje tela i uma. Svakako ih uključite u svoj raspored.

opuštanje, oslobađanje od stresa
foto: Shutterstock
  • Napravite pauzu radeći nešto u čemu uživate kao što je čitanje, tuširanje, gledanje filma, igranje sa svojim ljubimcem ili čak isprobavanje novog recepta.
  • Pokušajte da se aktivno opustite, kroz aktivnosti kao što su hodanje, joga, pilates ili lagano istezanje.
  • Dišite duboko nekoliko minuta. Pokušajte da držite ramena spuštena i opuštena i stavite ruku na stomaku koji bi trebalo bi da se podiže dok udišete i spušta dok izdišete.
  • Budite kreativni slikajući, crtajući, svirajući instrument ili čak pecite kolače. Ne brinite za krajnji proizvod, samo se fokusirajte na zabavu.
  • Idite u šetnju i budite okruženi zelenilom kad god možete

Prenela: O.M.

(izvor: Živim.gloria.hr/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track