Osim minerala i vitamina, karfiol obiluje i drugim važnim sastojcima - antioksidansima i fitohemikalijama. Tu su glukozinolati i tiocijanati, karotenoidi lutein i zeaksantin, proteini, ugljeni hidrati, masti i obilje vlakana.
Ima ga tokom cele godine, a mi vam danas otkrivamo odličan recept za salatu od karfiola.
Recept
Potrebno je
- 250 g leblebija iz konzerve, oceđenih
- čili u prahu, so i biber
- glavica karfiola isečena na cvetove
- jabuka, tanko narezana
- 1 glavica crnog luka
- šaka seckanog peršuna i nane
Za marinadu
- dve kašike senfa
- dve kašike meda
- 60 mililitara maslinovog ulja
- 60 mililitara vode
- sok i korica jedne limete
- so i biber, po ukusu
Priprema
Zagrejte rernu na 200 °C. Leblebije stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte maslinovim uljem i pospite čili prahom, solju i biberom po ukusu. Pecite 20-30 minuta dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe.
Priprema karfiola: Isečene cvetove karfiola stavite u blender i blendajte dok ne dobijete konzistenciju pirinča. Sve sastojke za marinadu pomešajte u jednu smesu, začinite. Pomešajte sve sastojke i u salatu na kraju dodajte isečenu jabuku i crni luk isečen na kolutove.
Karfiol je izuzetno niskokalorična namirnica - 100 grama sadrži svega 25 kalorija.
Hranljiva vrednost - 100 g karfiola sadrži 25 kcal i:
- 5 g ugljenih hidrata,
- 2 g proteina,
- 2,5 g vlakana,
- 45 miligrama vitamina C (77 procenata preporučene dnevne vrednosti),
- 16 g vitamina K
Odličan je za zdravlje srca
Karfiol sprečava razvoj brojnih kardiovaskularnih oboljenja i reguliše nivo homocisteina, amino-kiseline rizične za srčani mišić. Brojna istraživanja potvrdila su da hranljive materije u karfiolu štite od hipertenzije, arteroskleroze, moždanog udara i infarkta, a kao dragoceni izvor vitamina K, beli cvetovi karfiola imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi.