Domaći kompot od trešanja: Brzo se sprema, a ukus mu je božanstven
Foto: Shutterstock

samo tri sastojka

Domaći kompot od trešanja: Brzo se sprema, a ukus mu je božanstven

Ishrana -

Predivni mali, okrugli, mesnati plodovi trešnje, čija se boja kreće od žute do tamno crvene, spadaju među omiljenije voće, a vi ga iskoristite za domaći kompot.

Još od davnina trešnje su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz blagotvornih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Danas je poznato da su nezamenljiva pomoć kod problema sa želucem i varenjem, nervoze i bolova, bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja, upala.

Zdravstvene dobrobiti ovog prelepog voća idu u korak s njegovim atraktivnim slatkim bobicama. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka.

u narodnoj medicini se vekovima koriste i peteljke
u narodnoj medicini se vekovima koriste i peteljkefoto: Profimedia

Da li ste znali da se osim plodova trešnje u narodnoj medicini već vekovima koriste i peteljke? Od njih se pripremaju čajevi koji se upotrebljavaju za pomoć kod razbijanje kamena u bubregu, čišćenje mokraćnih kanala, za pojačano izlučivanje mokraće kao i za upalu bubrega i bešike.

Kompot od trešanja

Sastojci: 1 kg trešanja, 1 l vode, 400 g šećera, par zrna karanfilića.

Priprema: Trešnje lepo oprati i ostraniti peteljke. U litar vode sipati 400 g šećera, dodati karanfilić i mešati dok se šećer ne istopi. Tegle napuniti trešnjama i naliti pripremljenim sokom od vode i šećera. Poklopce lepo zatvoriti, tegle staviti u pleh od rerne i spustiti u zagrejanu rernu da se pasterizuju na 220 stepeni oko pola sata. Rernu isključiti i ostaviti tegle da se ohlade u njoj.

Napomena: Na ovaj način možete da napravite kompot od jagoda ili višanja.

Priredila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track