Da li je hormonska terapija bezbedna? Ginekolog otkriva koji su preparati posebno opasni
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

dr branko budimorović

Da li je hormonska terapija bezbedna? Ginekolog otkriva koji su preparati posebno opasni

Saveti stručnjaka -

Hormonska terapija je često neophodna u lečenju različitih stanja, ali se uz nju vezuju i mnoga pitanja i nedoumice, posebno kada je reč o mogućim rizicima.

Da li postoji povećan rizik od tromboze ili raka dojke? Da li može da poveća krvni pritisak ili holesterol? Ginekolog dr Branko Budimirović objašnjava šta sve treba uzeti u obzir pre započinjanja hormonske terapije i zašto je važno razlikovati proverene medicinske preparate od onih sumnjivog porekla.

- U ginekološkoj praksi se često susrećemo sa pitanjima pacijentkinja, kada iz nekog razloga preporučujemo upotrebu hormonskih terapija, da li je to rizično, da li ću dobiti neki tumor ili trombozu krvnih sudova. Odgovor je da ako pažljivo ispratimo anamnestičke podatke, laboratorijske analize, Papa test i ultrazvučni nalaz, hormonska terapija je bezbedna - navodi naš sagovornik.

Kada se prepisuje?

Hormonska terapija se uključuje radi regulacije ciklusa, zaštite od trudnoće, izazivanja menstrualnog krvarenja, zaustavljanja krvarenja iz materice, kod lečenja infertiliteta, stimulacije jajnika, supstitucione terapije menopauze.

menopauza je jedna od indikacija
menopauza je jedna od indikacijafoto: Profimedia

Na "biljnoj" bazi

Pored prirodnih, polusintetskih ili sintetskih hormona registrovanih kao lekovi, postoje i preparati koji se koriste u terapiji, registrovani kao dodaci ishrani ili suplementi.

- Uglavnom je opredeljenje pacijenata da upotrebljavaju preparate na "biljnoj bazi", jer se smatra da su to prirodni preparati i da oni ne nose rizike niti mogu da budu štetni. Međutim, tu treba biti jako oprezan, posebno sa preparatima koji nisu zvanično registrovani ili se prodaju preko društvenih mreža. U praksi smo svedoci česte, nepravilne upotrebe određenih biljnih preparata i čajeva koji su jako potentni i utiču na rad jajnika, ali uz možda neki pozitivan učinak u pozadini nose izražene rizike za tkivo jajnika sa nekad i trajnim posledicama - opominje doktor.

Uvek se prioritet daje registrovanim lekovima koji sadrže estrogene, dodaje.

- Oni mogu da budu u obliku injekcija, kombinovanih tableta, transdermalnih flastera ili spreja, kao i vaginalnih krema - poručuje dr Budimirović.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track