Kako da sami izmerite puls? Sledite korake koje preporučuju stručnjaci
Foto: Shutterstock

SAVET

Kako da sami izmerite puls? Sledite korake koje preporučuju stručnjaci

Zdravlje -

Puls možete da merite i sami tako što ćete staviti kažiprst i srednji prst na karotidne arterije na vratu. Ovo je precizno upustvo...

- Puls možete da merite tako što ćete staviti kažiprst i srednji prst na karotidne arterije na vratu. Možete da ga merite i na zglobu ruke tako što ćete staviti dva prsta između kosti i tetive preko radijalne arterije koja se nalazi na strani palca na zglobu - kažu stručnjaci iz "Puls kardiološkog centra" na svom Instagram profilu i objašnjavaju kako da sami izmerite puls:

  • Kada osetite puls, izbrojte broj otkucaja u 15 sekundi, pa dobijeni broj pomnožite sa četiri i dobićete tačan broj otkucaja u minuti.
  • Konsultujte se sa lekarom ako vam je broj otkucaja srca u mirovanju konstantno iznad 100 otkucaja u minuti (tahikardija) ili ukoliko niste profesonalni sportista, a vaš puls je ispod 60 otkucaja u minuti u mirovanju (bradikardija), posebno ako imate druge znakove ili simptome, kao što su nesvestica, vrtoglavica ili kratak dah.
otkucaji srca, stetoskop, puls, nepravilan rad srca, ekg
foto: Shutterstock

Koliko je normalni puls?

Merenje pulsa, odnosno srčanog ritma, važan je i pouzdan način za utvrđivanje stanja srca i krvotoka. Normalan puls u mirovanju za odrasle osobe kreće se od 60 do 100 otkucaja u minuti.

Kada treba da posetiti lekara?

Ako je ubrzan puls rezultat stresa ili konzumiranja mnogo alkohola ili kofeina, to obično nije razlog za uzbunu, ali je ipak potrebno promeniti ove loše navike. Međutim, ukoliko je broj otkucaja srca stalno povišen duže od nekoliko dana i ne postoji jasan uzrok ove pojave trebalo bi posetiti lekara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track