Aronija je super hrana: Štiti srce, čisti jetru i podmlađuje organizam
Foto: Shutterstock

Moćne bobice

Aronija je super hrana: Štiti srce, čisti jetru i podmlađuje organizam

Zdravlje iz Prirode -

Aronija se naziva namirnicom budućnosti jer ima veliku lekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih materija i zato je korisna preventiva protiv mnogih oboljenja.

Aronija je poznata kao super hrana zbog svojih brojnih dobrobiti za organizam. Poznata je po visokom sadržaju antioksidansa, vitamina i minerala. Najčešće se konzumira u obliku soka koji se dobiva od bobica aronije.

Istraživanja su pokazale da ima i antikancerogeno delovanje jer u velikom procentu “ubija” maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Prednosti aronije za naše zdravlje

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju:

Ovo voće takođe sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiču i na brže zarastanje rana.

Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od „opasne zone“. Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom.

 posebno se preporučuje hladno ceđen sok aronije koji je dovoljno piti jednom dnevno
posebno se preporučuje hladno ceđen sok aronije koji je dovoljno piti jednom dnevnofoto: Shutterstock

Koliko aronije je dovoljno pojesti dnevno?

Preporučena dnevna doza soka od aronije je 30 do 50 ml. Najbolje ga je piti ujutro natašte, ali ga možete popiti i u bilo koje doba dana. A da bi je konzumirali preko cele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti, ukuvati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino, liker, rakija.

Za one koji žele imati svežu aroniju tokom cele godine najbolji način je zamrzavanje bobica aronije odmah nakon berbe. Zamrzavanje je ujedno i najbolji način čuvanja.

Posebno se preporučuje hladno ceđen sok koji je dovoljno piti jednom dnevno natašte i to jednu do dve rakijske čašice.

Hladno ceđeni sok od aronije

Potrebno je

  • 2 kg bobica aronije (zamrznutih)
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode
  • sveže ceđeni sok od 1 limuna

Priprema

Kuvajte vodu i šećer do ključanja, pa ubacite zamrznute bobice aronije. Uz stalno mešanje, kuvajte dok smesa opet ne proključa, pa ostavite na vatri još nekih pet minuta, a onda pustite smesu da se ohladi.

Procedite je uz pomoć gaze, a bobice iscedite presom za krompir, kako biste dobili sav sok iz njih. Tako dobijen sok ponovo procedite preko gaze i kuvajte do ključanja, pa sklonite sa ringle. U još vreo sirup slobodno dodajte sok od limuna i dobro promešajte. Sipajte u staklene flaše, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja flaše, obavezno je držite u frižideru.

Upotreba

Razblažite 50 ml dobijenog sirupa od aronije sa 100 ml vode, i popijte za doručak ili užinu.

Plodova aronije beru se u avgustu, a berba se može i produžiti budući da se zreli plodovi neće pokvariti i otpasti ukoliko ostanu na biljci.

Prenela: N.R.

Izvor: Zdravaiprava/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track