3 načina za ispravljanje zuba: Nepravilnosti mogu da se otklone u svakom životnom dobu
Foto: Shutterstock

Ortodoncija

3 načina za ispravljanje zuba: Nepravilnosti mogu da se otklone u svakom životnom dobu

Zdravlje -


Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korigovanjem nepravilno pozicioniranih zuba i vilica u svakom životnom dobu.

- Ortodontska terapija je način pomeranja zuba radi postizanja boljeg položaja i funkcije zuba. Kada su zubi zbijeni ili nemaju pravilan kontakt sa okolnim zubima podložniji su nastanaku karijesa. Nepravilan položaj zuba dovodi do stvaranja tenzije u mišićima za žvakanje, bolova u viličnom zglobu, ramenima, leđima...- kaže dr Olivera Nikolić, stomatolog.

Ortodoncija sve češće rešava probleme i u odrasloj dobi, kako u korekcijama estetske i funkcionalne prirode, tako i u pripremi protetsko, implantološko i hiruškog lečenja.

Nepravilnosti grupe zuba ili nepravilnosti zagrižaja će vaš stomatolog primetiti na redovnim kontrolama. Ali je najbolje da specijalista ortopedije vilica uradi preliminarni pregled da bi utvrdio da li kod vas postoji potreba za ortodontskim lečenjem i koje je najbolje rešenje za dati slučaj.

Dr Olivera Nikolić, stomatolog
Dr Olivera Nikolić, stomatologfoto: Privatna Arhiva

Osim što se postiže skladan izgled i estetika zuba, ova terapija pomaže adekvatnom prenosu sila na zube tokom žvakanja, kao i pravilnom funkcionisanju viličnog zgloba.

- Kada su zubi pravilno raspoređeni, lakše je i njihovo čišćenje, samim tim podižemo nivo oralne higijene na viši nivo. Postoje fiksni i mobilni ortodontski aparati. Fiksni aparati se pomoću bravica fiksiraju na zube, pri čemu određenom silom specijalnih žica deluje na zube, zbog čega se oni postepeno pomeraju u pravilan položaj. Estetske, kao i metalne bravice se danas izrađuju u manjim dimenzijama i nisu toliko uočljive. Fiksni aparat se ne može vaditi iz usta za vreme trajanja terapije. Mobilni ortodontski aparati se nose tokom noći i što više tokom dana. Za razliku od fiksnih aparata, mobilni sporije postižu željene rezultate, pa su metod izbora za mlađu decu - objašnjava doktorka i ističe da se zubi mogu ispraviti i uz pomoć tzv. alajnera:

- Alajneri su providne folije za postepeno ispravljanje zuba. Folije se nose tokom celog dana i uklanjaju samo tokom jela i zbog održavanja oralne higijene, ali za sada su dostupne samo u privatnim ordinacijama.

Izvor: A.V. /Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track