Kako razlikovati sindrom suvog oka od alergije: Evo kada se javlja peckanje i crvenilo a kada otečeni kapci
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Kako razlikovati sindrom suvog oka od alergije: Evo kada se javlja peckanje i crvenilo a kada otečeni kapci

Zdravlje -

Kada oči svrbe i peckaju, posebno u ovom periodu godine kada su aktuelne alergije, uvek pretpostavimo da su alergeni iz prirode odgovorni za naše tegobe. Međutim, ako se i nakon upotrebe antihistaminika simptomi ne poboljšaju, možda problem nisu alergije, već suve oči. Evo kako ih možete razlikovati.

Osobe koje imaju problem sa suvim očima ne proizvode suze u dovoljnoj količini ili dovoljno dobrog kvaliteta da bi im oči bile vlažne u odgovarajućoj meri i zdrave.

Simptomi suvog oka mogu ličiti na simptome alergije, ali tretman je drugačiji. U stvari, antihistaminici i nazalni dekongestivi, koji ublažavaju simptome alergije, zapravo pogoršavaju suvoću očiju.

Slični, ali različiti simptomi

Iako su simptomi očnih alergija i sindroma suvog oka slični, nisu identični. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Simptomi suvog oka mogu ličiti na simptome alergije, ali tretman je drugačiji.
Simptomi suvog oka mogu ličiti na simptome alergije, ali tretman je drugačiji. foto: Shutterstock

Simptomi suvog oka uključuju:

  • oštar osećaj kao da je nešto u oku
  • peckanje
  • čvršći iscedak iz očiju
  • napadi prekomernog lučenja suza nakon perioda suvog osećaja (refleksno suzenje)
  • bol u očima i crvenilo
  • zamagljen vid
  • osećaj teških kapci
Suva, vetrovita klima ima tendenciju da pogorša simptome suvih očiju, kao i dim ili klima uređaj
Suva, vetrovita klima ima tendenciju da pogorša simptome suvih očiju, kao i dim ili klima uređajfoto: Shutterstock

Ove simptome ponekad izaziva menopauza ili bolesti koje utiču na proizvodnju suza, kao što su lupus i reumatoidni artritis. Mogu se javiti i nakon uzimanja lekova koji smanjuju lučenje suza. To uključuje antihistaminike, dekongestive, lekove za visok krvni pritisak, tablete za spavanje, lekove protiv anksioznosti i lekove protiv bolova.

Suva, vetrovita klima ima tendenciju da pogorša simptome suvih očiju, kao i dim ili klima uređaj, koji ubrzavaju isparavanje suza.

Simptomi alergija na očima uključuju:

  • svrab očiju (simptom br. 1)
  • peckanje
  • vodeni iscedak iz očiju i curenje iz nosa
  • crvenilo očiju
  • osetljivost na svetlost
  • otečeni kapci

Ovi simptomi se razvijaju ubrzo nakon izlaganja alergenu a najčešće su u pianju polen i plesni. Ljudi sa ovom vrstom alergija mogu primetiti pojačanje simptoma nakon boravka na otvorenom. Oni koji su alergični na životinjsku perut ili grinje mogu primetiti da se njihovi simptomi pogoršavaju nakon četkanja kućnog ljubimca ili čišćenja kuće.

Očne alergije se mogu javiti same ili udružene sa drugim simptomima alergije, kao što su curenje ili začepljen nos, grebanje grla, kijanje i tamni krugovi ispod očiju.

Neadekvatna vlaga remeti normalnu hemiju suza
Neadekvatna vlaga remeti normalnu hemiju suzafoto: Shutterstock

I vodene oči mogu biti suve

Može zvučati iznenađujuće, ali i alergije i sindrom suvog oka ponekad mogu izazvati suzenje očiju. U slučaju sindroma suvog oka, suze su drugačijeg sastava i obično imaju smanjen sadržaj vode. Ono malo suza koje se proizvede brzo se nestaje.

Kada se to dogodi, suze ne ostaju u vašim očima dovoljno dugo da bi navlažile oko. Neadekvatna vlaga remeti normalnu hemiju suza. Iritacija očiju može izazvati privremenu nadolaženje suza iz velikih suznih žlezda.

Kada imate sindrom suvog oka, ove epizode ​​prekomernog suzenja prate periode kada u očima imate osećaj suvoće, grebanja i peckanja. Nasuprot tome, kada imate alergije, vaše oči mogu početi da suze nakon izlaganja alergenima.

Ukoliko znate da razlikujete simptome ova dva problema, lakše ćete pronaći odgovarajuću terapiju. Svakako, ako niste sigurni šta je u pitanju, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom.

Prenela: O.M.

(izvor: healthguides.cnn.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track