U istraživanju je učestvovalo 88 žena sa prekomernom težinom. Tokom studije, sve žene su smanjile dnevni unos kalorija za 500 i sledile su savete o zdravoj ishrani. Međutim, polovina ispitanika svaki dan je jela tri grama kima u prahu umešanog u nemasni i nezaslađeni jogurt.
Začin smanjio i nivo holesterola
Nakon tri meseca, grupa koja je konzumirala kim izgubila je više na težini. Ispitanici su izgubili u proseku 1,5 kilograma više od žena koje nisu konzumirale kim. Uz to, njihova telesna mast smanjena je za čak 14 odsto. Žene koje nisu jele kim izgubile su oko pet kilograma, a procenat masnoće im je smanjen za 4,9 odsto. Ovaj začin im je pomogao i da značajno smanje nivo lošeg holesterola.
Naučnici ovaj efekat objašnjavaju činjenicom da kim sadrži obilje fitosterola, koji imaju sposobnost da apsorbuju holesterol, a sadrži i supstance koje ubrzavaju metabolizam.
![Kim, čaj od kima](/data/images/2024/07/03/11/3920416_shutterstock-2407979633_ff.jpg?ver=1720018846)
Rezultati i kod žena koje nisu menjale ishranu
U istraživanju objavljenom u časopisu "Phitotherapi Research" učestvovalo je 70 fizički aktivnih žena koje su imale višak kilograma ili gojaznost, a tokom istraživanja nisu menjale ishranu i fizičku aktivnost. Obim struka grupe koja je koristila kim tokom 90 dana smanjio se za 6 centimetara.
Kim se gaji u severozapadnoj Evropi, naročito u Holandiji i zemljama Skandinavije, koje imaju hiljade hektara pod kimom. Norveški kim je poznat kao kim najboljeg kvaliteta. Proizvodi se dosta u Mađarskoj, Italiji, Španiji, Rusiji i Turskoj.
Pospešuje apetit, olakšava varenje
Listovi kima imaju ukus peršuna, pa je odličan dodatak supama i salatama. Koren se može kuvati kao i svo drugo povrće. Ni nakon dužeg vremena plodovi kima ne gube na kvalitetu i aromi. Kim pospešuje apetit, olakšava varenje, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje kima koristi se ublažavanje glavobolje, migrene i loše probave, piše na sajtu Nadijeti.com.
Pripremila: V.N.
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)