Istraživanje koje vodi britanski Univerzitet u Kembridžu, koristilo je zdravstvene podatke prikupljene od strane međunarodnog istraživačkog projekta InterConnect, koji ima za cilj da unapredi znanje o dijabetesu i gojaznosti.
Projekat ima detaljne podatke o starosti, polu, ponašanju u vezi sa zdravljem, unosu energije i indeksu telesne mase.
Što je više crvenog mesa, veći je rizik od dijabetesa
Istraživači zaključuju da upotreba 50 grama prerađenog crvenog mesa dnevno - što je oko dve kriške - povezana sa 15 dosto povećanjem šansi za razvoj dijabetesa tipa 2 u narednih deset godina nakon učestale konzumacije osobi koja ga nema.
Isti povećani rizik predstavlja česta upotreba 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno (veličine malog odreska).
Iako je redovna upotreba živinskog mesa takođe povezana sa većom šansom za razvoj dijabetesa tipa 2 u roku od deset godina, procenat je manji: 8 odsto povećan rizik u poređenju sa drugom osobom koja ne jede ovu vrstu mesa.
- Naše istraživanje pruža do sada najpotpunije dokaze o povezanosti konzumiranja prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa i povećanog budućeg rizika od dijabetesa tipa 2 - kaže jedan od autora,istraživač i epidemijolog Nita Forouhi.
Ograničite upotrebu crvenog mesa
Forouhi veruje da iako moramo da nastavimo da se dublje bavimo ovom temom preporučljivo je ograničiti upotrebu crvenog mesa kako bi se smanjili slučajevi dijabetesa tipa 2 u populaciji.
Prenela: N.R.
Izvor: Elmundo.es/Zdravlje.Kurir.rs