7 razloga kašnjenja menstrualnog ciklusa: Nije uvek trudnoća u pitanju
Foto: Shutterstock

važno je da prepoznate

7 razloga kašnjenja menstrualnog ciklusa: Nije uvek trudnoća u pitanju

Zdravlje žena -

Zabrinuti ste zbog kasne menstruacije, ali znate da niste trudni? Izostanak ili kašnjenje menstruacije se dešava iz mnogih drugih razloga pored trudnoće. Uobičajeni uzroci mogu varirati od hormonske neravnoteže do ozbiljnih zdravstvenih stanja. Ovo su neki od najčešćih.

Ako niste trudni, menstruacija može kasniti zbog velikog stresa ili niske telesne težine. Određena stanja, uključujući sindrom policističnih jajnika (PCOS), dijabetes i druga, takođe mogu uticati na vaš menstrualni ciklus.

Istraživanja pokazuju da je prevalencija neredovnih menstrualnih ciklusa 5 do 35,6 odsto u zavisnosti od vaših godina, zanimanja i mesta gde živite.

Postoje i dve situacije kada je tipično da vaša menstruacija bude neredovna: kada prvi put počne i kada počinje prelaz u menopauzu. Kako vaše telo prolazi kroz hormonalnu tranziciju, vaš ciklus može postati nepravilan.

Koliko je normalno da menstruacija kasni?

Većina žena obično ima menstruaciju otprilike na svakih 28 dana. Međutim, zdrav menstrualni ciklus može da se se kreće od 21 od 40 dana. Ako dužina vašeg ciklusa ne spada u ove opsege, jedan od ovih zdravstvenih problema može biti razlog.

Stres

Hronični stres može smanjiti vaše hormone, promeniti vašu dnevnu rutinu, pa čak i uticati na deo vašeg mozga koji je odgovoran za regulisanje menstruacije: vaš hipotalamus. Vremenom, stres može dovesti do bolesti ili naglog povećanja ili gubitka težine, a sve to može uticati na vaš ciklus.

Ako mislite da vam stres može ometati menstruaciju, pokušajte da praktikujete tehnike opuštanja i promenite način života.

Gubitak previše težine može uzrokovati neredovne menstruacije i čak može potpuno zaustaviti vaš ciklus
Gubitak previše težine može uzrokovati neredovne menstruacije i čak može potpuno zaustaviti vaš ciklusfoto: Shutterstock

Mala telesna težina

Ljudi koji imaju poremećaje u ishrani, kao što su anoreksija nervoza ili bulimija, mogu doživeti nepravilnosti u ciklusu. Gubitak previše težine može uzrokovati neredovne menstruacije i čak može potpuno zaustaviti vaš ciklus. To je zato što nedostatak telesne masti može zaustaviti ovulaciju.

Lečenje vašeg poremećaja u ishrani i dolazak do tačke u kojoj je vaša telesna mast ponovo optimalna može vratiti vaš ciklus na prvobitnu dužinu.

Žene koji praktikuju ekstremne vežbe, kao što su maratoni, takođe mogu iskusiti nepravilnosti u ciklusu.

Gojaznost

Na isti način na koji život sa malom telesnom težinom može da izazove hormonske promene, život sa prekomernom telesnom težinom takođe može izazvati nepravilnosti.

Gojaznost može prouzrokovati da telo proizvodi preveliku količinu estrogena, koji je ključni reproduktivni hormon. Previše estrogena može izazvati nepravilnosti u vašem ciklusu i čak može potpuno zaustaviti menstruaciju.

Ako je vaš lekar utvrdio da je gojaznost faktor vaših kasnih ili izostalih menstruacija, možda će vam savetovati da izgubite težinu kroz promene načina života, kao što je fokusiranje na hranu bogatu hranljivim materijama i vežbanje.

Sindrom policističnih jajnika može učiniti ovulaciju neregularnom ili je potpuno zaustaviti
Sindrom policističnih jajnika može učiniti ovulaciju neregularnom ili je potpuno zaustavitifoto: Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika je stanje koje uzrokuje da vaše telo proizvodi više muškog hormona androgena. Ciste se formiraju na jajnicima kao rezultat ovog hormonskog disbalansa. Ovo može učiniti ovulaciju neregularnom ili je potpuno zaustaviti.

Drugi hormoni, kao što je insulin, takođe mogu postati neuravnoteženi. To je zbog insulinske rezistencije, koja je često povezana sa PCOS.

Lečenje PCOS-a se fokusira na ublažavanje simptoma. Vaš lekar može da vam prepiše pilule za kontrolu rađanja ili neko drugo medicinsko sredstvo koji će vam pomoći da regulišete ciklus.

Problemi sa štitnom žlezdom

Preterano aktivna ili neaktivna štitna žlezda takođe može biti uzrok kašnjenja ili izostanka menstruacije. Štitna žlezda reguliše metabolizam vašeg tela, tako da može uticati i na nivo hormona. Problemi sa štitnom žlezdom se obično mogu lečiti lekovima. Nakon tretmana, vaša menstruacija će se verovatno vratiti u vaš normalan ciklus.

Kontracepcijske pilule sadrže hormone estrogen i progestin, koji sprečavaju jajnike da otpuštaju jajne ćelije
Kontracepcijske pilule sadrže hormone estrogen i progestin, koji sprečavaju jajnike da otpuštaju jajne ćelijefoto: Shutterstock

Kontraceptivne pilule

Možda ćete doživeti promenu u ciklusu kada uključite ili isključite kontrolu rađanja. Kontracepcijske pilule sadrže hormone estrogen i progestin, koji sprečavaju jajnike da otpuštaju jajne ćelije.

Može proći do tri meseca da vaš ciklus ponovo postane dosledan nakon što prestanete da uzimate pilulu.

Druge vrste kontraceptiva koji se implantiraju ili ubrizgavaju mogu takođe uzrokovati izostanak menstruacije.

Primarna insuficijencija jajnika (rana menopauza)

Kod većine žena menopauza počinje između 45-55 godina. One koje razviju simptome oko 40 godina ili ranije mogu imati primarnu insuficijenciju jajnika (POI) ili ranu prirodnu menopauzu.

Oko 1 odsto žena pre 40 godina doživljava primarnu insuficijenciju jajnika. Dok ovo stanje može nastati hirurškim uklanjanjem jajnika, drugi uzroci uključuju genetske poremećaje i autoimuna stanja.

Ako imate izostanak menstruacije, a imate 40 godina ili ste mlađi, obratite se svom lekaru da razgovarate o testiranju i lečenju primarne insuficijencije jajnika.

Prenela: O.M.

(izvor: Healthline/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track