7 blagodeti bosiljka za naš organizam: Štiti srce i krvne sudove, moćan je antioksidans
Foto: Profimedia

Zeleno i zdravo

7 blagodeti bosiljka za naš organizam: Štiti srce i krvne sudove, moćan je antioksidans

Zdravlje iz Prirode -

Bosiljak je više od ukusnog začina - ima brojna blagotvorna dejstva za naše zdravlje, koja su bila poznata kroz istoriju. Deluje lekovito i na telo i na psihu, pa nije čudo što ga neke tradicije smatraju svetom biljkom.

Bosiljak ima aromatičan, osvežavajući kao i pomalo pikantan ukus. Najbolje ga je koristiti svežeg, budući da sušenjem gubi miris i ukus. Materije koje sadrži deluju protivupalno, a pomaže kod bolesti bubrega kao i problema sa varenjem i disajnih tegoba.

Posebno je lekovit indijski bosiljak koji se zove tulsi, a bosiljak zapravo i potiče iz Indije, i u svojoj postojbini je vrlo poštovan kao adaptogena biljka. Adaptogene biljke su one koje pomažu našem organizmu da se izbori sa bilo kakvom vrstom stresa, bilo da je u pitanju fizički ili psihički stres.

Podrška zdravlju jetre

Studija iz 2015. godine na pacovima je zaključila da antioksidansi u preparatu u prahu koji uključuje tulsi, ili sveti bosiljak, imaju pozitivan uticaj na zdravlje jetre.

Blagodeti bosiljka

  • moćan je antioksidans
  • ima antibakterijska svojstva
  • jača imuni sistem
  • sprečava oksidaciju holesterola
  • štiti srce i krvne sudove
  • pomaže u borbi protiv infekcija
  • smanjuje upalu uzrokovanu artritisom
biljka, bosiljak
foto: Shutterstock

Čaj od bosiljka

Postoji više načina za pripremu čaja od bosiljka. Osnovni način je da se sušeni listovi bosiljka preliju sa proključalom vodom i ostave 10 minuta nakon kojih se čaj procedi.

Rasteruje insekte

Bosiljak je i odličan repelent, odnosno rasteruje insekte, ali i u slučaju da vas ujede neki komarac ili mrav, dovoljno je da mesto ujeda protrljate listom bosiljka i prestaće svrab i crvenilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track