Maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja…Lekovit je zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina, kalijuma. Listovi su puni vitamina C i gvožđa.
U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, med, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i lekovita salata.
Cvetovi maslačka se beru po sunčanom vremenu kada su potpuno razvijeni. S druge strane, možete sakupljati listove nakon ili pre cvetanja. Koren se bere tek u jesen, kada počinje da se suši rozeta lišća (septembar, oktobar), ili u rano proleće (mart).
Kako da napravite med od maslačka?
Potrebno je
- 200 cvetova maslačka
- 1,5 litara vode
- 1,5 kg šećera
- sok od dva limuna
Priprema
Uklonite nečistoće sa cvetova maslačka, operite ih i ocedite. Zatim ih prebacite u veliku staklenu posudu, prelijte kuvanom ohlađenom vodom i ostavite da odstoji jedan dan. Zatim procedite i sipajte ovu smesu u lonac. Dodajte šećer i limunov sok. Kuvajte polako na laganoj vatri dok se sirup ne zgusne. Na kraju, gotov med sipajte u tegle i zatvorite. Čuvajte u frižideru, gde će trajati do šest meseci.
Lekovita svojstva
Domaći med od maslačka smatra se i prirodnim lekom protiv kašlja u slučaju prehlade, jer umiruje suv, intenzivan kašalj. Odličan je „čistač“ organizma od toksina, a posebno pluća od nikotina.
Takođe, maslačak ima lekovito dejstvo na jetru, pomaže u regeneraciji, čisti je i opskrbljuje potrebnim vitaminima i mineralima, a med se može koristiti i kao zaslađivač, poboljšava varenje i ubrzava metabolizam.
Violeta Nedeljković