Cvekla je savršena za negu kose: Daje joj sjaj, oslobađa od peruti i stimuliše rast
Foto: Shutterstock

probajte

Cvekla je savršena za negu kose: Daje joj sjaj, oslobađa od peruti i stimuliše rast

Lepota -

Cveklu možete da koristite za negu na više načina. Ono što je važno ona je bogata silicijumom, a velike količine silicijum dioksida u cvekli su potrebne za pravilno korišćenje kalcijuma u telu, što je neophodno za zdravu kožu, kosu, nokte i kosti.

Cvekla je jedna od najpoželjnijih namirnica tokom jesenjih dana, jer zahvaljujući visokom sadržaju gvožđa i vitamina čuva organizam od virusa i jača krvnu sliku.

Ako je uvrstite u jelovnik imaćete i blistav ten i bujnu kosu, pa razmislite da je što češće koristite.

Zapravo, ona ne mora da se jede samo kao salata ili sok, pa ćete sigurno naći odgovarajući način da je što češće konzumirate.

Oslobodite se peruti

Da biste se oslobodili peruti pripremite sok za ispiranje kose.

Sok za ispiranje kose

Pomešajte sok cvekle sa istom količinom sirćeta, najbolje po dva decilitra i time isperite kosu posle pranja bar jednom nedeljno.

Tako ćete očistiti kožu glave i ukloniti perut. Fitoterapeuti savetuju da sok od cvekle češće treba piti baš u vreme kada primetite da vam kosa češće opada.

Dodaje prirodnu boju kosi

Cvekla je bogata prirodnim pigmentima uključujući betacijanin, koji je ranije korišćen kao farba za kosu da bi kosa dobila crvenkastu nijansu.

Primena

Pomešajte kašiku soka od cvekle sa dve kašike jojoba ili kokosovog ulja. Nanesite smešu na kosu i pokrijte glavu kapom za tuširanje. Neka ostane na glavi jedan sat pre nego što je isperite.

Cvekla je bogata prirodnim pigmentima uključujući betacijanin, koji je ranije korišćen kao farba za kosu.
Cvekla je bogata prirodnim pigmentima uključujući betacijanin, koji je ranije korišćen kao farba za kosu.foto: profimedia

Povećava cirkulaciju u temenu i kosa brže raste

Sok od cvekle je bogat nitratom koji kada se pretvori u bioaktivni oblik azot-oksida pomaže u poboljšanju cirkulacije u vlasištu i kosi.

To je veoma važno, jer kada je cirkulacija krvi u skalpu dobra, folikuli kose dobijaju bogatu zalihu kiseonika i hranljivih materija, a kosa postaje jača, zdravija i brže raste.

Stimuliše rast kose

Ako u svoj jelovnik uvrstite sirovu ili kuvanu cveklu to može da pomogne da vam kosa brže raste.

Ovo povrće je efikasno i dermatolozi to povezuju sa esencijalnim vitaminima i mineralima kojih ima u cvekli, a koji pomažu u rastu kose.

Može da spreči prerano sedenje kose

Cvekla je prepuna antioksidansa koji su korisni protiv aktivnosti slobodnih radikala i UV oštećenja, koja oštećuju ljudske ćelije i folikule dlake.

Prenela: N.R.

Izvori: Zdravaiprava / Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track