Detoks na grčki način: Oslobodite se nadutosti, smršajte zdravo i očistite jetru i bubrege
Foto: Stock photo

isprobajte

Detoks na grčki način: Oslobodite se nadutosti, smršajte zdravo i očistite jetru i bubrege

Zdravlje iz Prirode -

Detoksikacija u grčkom stilu uključuje zdrave namirnice poput limuna, maslinovog ulja, artičoka i maslačaka. Zahvaljujući ishrani bogatoj zdravim mastima i antioksidansima, u toj zemlji žive neki od najdugovečnijih ljudi.

Posle teške hrane, osećate se naduveno i teško se krećete? Da biste bili energični vašem telu je potrebno čišćenje. Ove namirnice vam mogu pomoći da eliminišete toksine iz tela i povratite optimalno zdravlje.

Čaj od belog luka

Možda niste ljubitelj belog luka ili bar njegovog mirisa. Ipak, ova izuzetno zdrava namirnica svakako bi trebalo da se nađe na vašem stolu. Od belog luka možete pripremiti odličan čaj za detoksikaciju.

Ovaj začin prirodno stimuliše stvaranje antioksidansa glutationa u telu. Glutation je ključni sastojak za zdravlje jetre i bubrega, glavni čistač u ljudskom telu.

Beli luk je takođe bogat selenom, moćnim antioksidansom koji štiti telo od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima.

Priprema

Prokuvajte u vodi 3-4 čena belog luka oko 10 minuta. Procedite, ohladite, pa po želji dodajte malo meda i limuna.

Beli luk, koji se u Grčkoj naziva skordo, koristi se kao detoksikant hiljadama godina.
Beli luk, koji se u Grčkoj naziva skordo, koristi se kao detoksikant hiljadama godina. foto: Shutterstock

Napitak od artičoke

Artičoke ili grčki anginares se često pripremaju na Mediteranu sa krompirom, graškom, mirođijem i maslinovim uljem. Osim što su izuzetno ukusne, one su i veoma zdrave.

Artičoke su odlične i za čišćenje organizma. Podstiču regeneraciju jetre, čišćenje bubrega i lučenje žuči, koja je neophodna za dobro varenje. Bogate su vitaminima i mineralima, snižavaju krvni pritisak i doprinose zdravom mršavljenju.

Priprema

Artičoke očistiti i kuvati u vodi oko 25 minuta. Zatim ostavite da se napitak ohladi. Procedite ga i čuvajte u tegli.

Jelo od lišća maslačka

Listovi maslačka su bogati gvožđem, kalcijumom i drugim vitaminima i mineralima, kao i vlaknima i antioksidansima. Takođe imaju antiinflamatorno dejstvo i štite od dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Osim toga, imaju i diuretička svojstva, što znači da stimulišu ispiranje i eliminaciju toksina iz jetre i bubrega. Čak i kada u maslačak dodate koprivu, malo devičanskog maslinovog ulja i limun, nema bolje opcije za detoksikaciju i zdravlje tela.

Priprema

Listove maslačka i koprive očistite i operite i kratko prokuvajte. Procedite i pospite sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i malo limuna.

Svakako možete koristiti vodu u kojoj se kuvalo zelje – posle ceđenja popijte je sa malo isceđenog limuna.

U ovo jelo možete dodati i malo feta sira, paradajza i nekog drugog zdravog sastojka ako želite.

Od zelenih listova maslačka možete pripremiti ukusno i zdravo jelo u kombinaciji sa koprivom i nekim drugim zelenilom.
Od zelenih listova maslačka možete pripremiti ukusno i zdravo jelo u kombinaciji sa koprivom i nekim drugim zelenilom.foto: Shutterstock

Voda sa limunom

Na grčkom, limun se zove lemonija. Ovaj popularni citrus je nezamjenjiv sastojak svake detoksikacije, ne samo detoksikacije u grčkom stilu.

Limunska kiselina štiti funkcije jetre i sprečava oksidativno oštećenje ćelija. Jednostavnim dodavanjem ceđenog limuna u salate i druga jela pomoći ćete u regulaciji krvnog pritiska i otklanjanju upalnih procesa u organizmu.

Način primene

Ujutru na prazan stomak popijte vodu sa dodatkom ceđenog limuna i nekoliko kriški limuna. Birajte organske i domaće limune (ne sme biti prskan).

Ova jutarnja navika pospešuje zdravo varenje, poboljšava mentalno zdravlje i pomaže izbacivanju toksina iz tela.

U Grčkoj se jede sveže i kao dodatak morskim plodovima i jelima sa roštilja, salati ili kuvanom zelenilu.
U Grčkoj se jede sveže i kao dodatak morskim plodovima i jelima sa roštilja, salati ili kuvanom zelenilu.foto: Shutterstock

Grčki čajevi za čišćenje organizma

Da biste dodatno stimulisali izbacivanje toksina iz organizma, pored svega navedenog, možete konzumirati i čajeve od biljaka koje uspevaju na Mediteranu.

To su, između ostalih, komorač, žalfija, majčina dušica, lekovita matičnjak i planinski čaj.

Priprema čaja od komorača

Prelijte vrelom vodom 1 kašičicu osušenog semena komorača. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i uzimajte tri puta dnevno.

Prenela: N.R.

Izvor: Alternativa-za-vas.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track