Kako izgleda proces zarastanja rane: Ako se jave ovi znaci infekcije obavezan je pregled lekara
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Kako izgleda proces zarastanja rane: Ako se jave ovi znaci infekcije obavezan je pregled lekara

Zdravlje -

Zarastanje rana se odvija u nekoliko faza. Rana može na početku izgledati crveno, natečeno i vodenasto, a svaka može imati crveni ili ružičasti podignuti ožiljak kada se zatvori. Ožiljak će na kraju postati dosadniji i ravniji. Evo kroz koje faze prolazi svaka rana do potpunog oporavka.

Naše telo ima složen sistem za zarastanja rana na koži. Svaka faza je potrebna za pravilno zarastanje rana. Ono podrazumeva niz koraka koji se spajaju kako bi koža i tkivo vremenom zacelili.

Faza 1: Zaustavljanje krvarenje (hemostaza)

Nakon povrede u vidu posekotine, ogrebotine ili druge rane na koži, ona obično počinje da krvari. Prva faza zarastanja rane je zaustavljanje krvarenja i naziva se hemostaza.

Krv počinje da se zgrušava nekoliko sekundi do minuta nakon povrde. Ovo je dobra vrsta krvnog ugruška koji pomaže u sprečavanju prevelikog gubitka krvi. Zgrušavanje takođe pomaže u zatvaranju i zarastanju rane, stvarajući krastu.

Zgrušavanje takođe pomaže u zatvaranju i zarastanju rane, stvarajući krastu
Zgrušavanje takođe pomaže u zatvaranju i zarastanju rane, stvarajući krastufoto: Shutterstock

Faza 2: Stvaranje kraste

U ovoj fazi krvni sudovi oko rane se sužavaju što pomaže da se zaustavi krvarenje. Trombociti, koji su ćelije za zgrušavanje krvi, spajaju se zajedno da bi napravili "čep" u rani.

Krvni sudovi oko rane se malo otvaraju kako bi omogućili veći protok krvi u nju. Zbog toga područje može da izgleda upaljeno, ili malo crveno, otečeno i toplo na dodir.

Sveža krv donosi više kiseonika a upravo ovo pravi balans koji će joj pomoći da rana zaraste. Možda ćete uočiti i bistru tečnost u ili oko rane. To znači da bela krvna zrnca rade na odbrani i obnavljanju.

Faza 3: Obnova tkiva

Kada je rana čista i stabilna, vaše telo može početi da obnavlja povređeno mesto. Crvena krvna zrnca bogata kiseonikom stvaraju novo tkivo.

Hemijski signali u telu šalju signale ćelijama oko rane da naprave elastična tkiva koja se nazivaju kolagen koji pomaže u saniranju tkiva na rani. U ovoj fazi zarastanja uočava se svež, uzdignuti crveni ožiljak koji će polako izbledeti i izgledati ravnije tokom vremena.

Faza 4: Sazrevanje

Čak i nakon što vaša rana izgleda zatvorena, ona još uvek zaceljuje. Može izgledati ružičasto i rastegnuto ili pak naborano. Možda ćete osetiti svrab ili stezanje na tom području. To je znak da vaše telo nastavlja da popravlja tkivo na tom području i da ga jača.

Obratite se svom lekaru ako mislite da imate inficiranu ranu, bez obzira koliko je mala
Obratite se svom lekaru ako mislite da imate inficiranu ranu, bez obzira koliko je malafoto: Shutterstock

Šta raditi ako dođe do infekcije rane?

Rana može sporo zarastati ako je inficirana. To je zato što je vaše telo zauzeto čišćenjem i zaštitom rane pa ne može da dođe do faze obnove.

Infekcija se dešava kada bakterije, gljivice i druge klice uđu u ranu pre nego što ona potpuno zaceli. Znaci infekcije uključuju:

  • sporo zarastanje
  • otok
  • crvenilo
  • bol ili osetljivost
  • rana je vruće na dodir
  • javlja se curenje gnoja ili tečnosti

Lečenje inficirane rane uključuje čišćenje i uklanjanje oštećenog tkiva oko rane a nekada i antibiotske preparate uz savet lekara.

Kada je važno javiti se lekaru?

Obratite se svom lekaru ako mislite da imate inficiranu ranu, bez obzira koliko je mala. Infekcija u rani se može proširiti ako se ne leči što potencijalno može izazvati druge komplikacije. Dakle, nikako ne ignorišite malu posekotinu ili ogrebotinu koja sporo zarasta.

Takođe, možda imate neki drugi zdravstveni problem koji usporava zarastanje. Lečenje hroničnih problema poput dijabetesa može pomoći da se rane na koži bolje zarastu.

Pojedini pacijenti sa dijabetesom i drugim hroničnim stanjima mogu dobiti čir na koži od male posekotine ili rane na stopalima ili nogama. Ovo može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija bez adekvatnog medicinskog tretmana.

Prenela: O.M.

(izvor: Healthline/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track