Koja dva ključna hormona potvrđuju da ulazite u menopauzu? Evo šta kaže endokrinolog
Foto: Shutterstock

da li ste znali

Koja dva ključna hormona potvrđuju da ulazite u menopauzu? Evo šta kaže endokrinolog

Zdravlje -

Kada žena počinje da ulazi u menopauzu, u peridu takozvane perimenopauze, dolazi do skraćenja ili produžetka ciklusa, obilnih i vandrednih krvarenja kao i izostanka menstruacije u jednom kraćem ili dužem vremenskom periodu.

Ukoliko žena nije imala menstruaciju više od godinu dana govorimo o menopauzi. kaže na Instagramu internista-endokrinolog i magistar ishrane dr Tijana Dangubić.

- Pre nego što uradimo bilo koje hormone potrebno je uraditi ginekološki pregled, beta HCG (beta humani horionski gonadotropin) kako bi se isključila trudnoća, a potom nivo TSH (hormon koji stimuliše štitnu žlezdu) i hormona štitaste žlezde, jer često poremećaj rada štitaste žlezde može da dovede do neredovnih ciklusa - navodi doktorka.

Potom se rade dva bitna hormona za utvrđivanje menopauze - estradiol (glavni oblik estrogena) i FSH (folikul-stimulirajući hormon).

- Ovaj redosled pregleda je veoma važan kod žena koje imaju neregularne cikluse i koje su mlađe od 40 godina, kako bi se isključila prevremena menopauza - dodaje.

svi hormoni se mogu lako proveriti iz krvi
svi hormoni se mogu lako proveriti iz krvifoto: Shutterstock

Godinu dana pre menopauze

U menopauzi kod žena opada nivo estradiola, hormona koji luče jajnici, a čija vrednost pada na ispod 50pg/ml. Jajnici sve slabije rade, jer nema više ovarijalne rezerve, a raste nivo FSH, koji sisntetiše hipofiza pokušavajući da nadomesti nedostatak estradiola.

- Nivo FSH se povećava trajno i do godinu dana pre prestanka menstruacije, a ono što je bitno jeste da i blago povećanje FSH predstavlja najraniji i najpostojaniji klinički znak početka menopauze. Vremenom estrdaiol postaje 10-20 puta veći od normalnih vrednosti - objašnjava dr Tijana Dangubić.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track