9 čajeva koji su najveći saveznici u borbi sa viškom kilograma: Nutricionista otkriva sve prednosti i rizike
Foto: Shutterstock

SAVETI

9 čajeva koji su najveći saveznici u borbi sa viškom kilograma: Nutricionista otkriva sve prednosti i rizike

Zdravlje iz Prirode -

Održavanje zdrave telesne težine može biti pravi izazov, te se mnogi okreću prirodnim rešenjima, a čajevi za mršavljenje su jedan od najpopularnijih načina da se podstakne gubitak kilograma.

Kako čajevi za mršavljenje mogu da vam pomognu otkriva nam Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Ubrzavanje metabolizma

Mnogi čajevi sadrže aktivne sastojke poput katehina i kofeina koji doprinose ubrzanju metabolizma. Zeleni čaj, na primer, bogat je epigalokatehin galatom (EGCG), koji stimuliše termogenezu i poboljšava oksidaciju masti, što pomaže telu da brže sagoreva kalorije.

Sagorevanje masti

Čajevi poput zelenog i crnog čaja sadrže polifenole koji podstiču sagorevanje masti, pomažu u razgradnji i njihovom korišćenju kao izvora energije, što može doprineti gubitku kilograma.

Smanjenje apetita

Neki čajevi, kao što je čaj od mente, poznati su po svojoj sposobnosti da smanje apetit. Menta sadrži jedinjenja koja utiču na osećaj sitosti, pomažući vam da unesete manje kalorija tokom dana.

Detoksikacija organizma

Detoksikaciona svojstva čajeva kao što su đumbir i hibiskus pomažu telu da se oslobodi toksina. Ovi čajevi podržavaju rad jetre i bubrega, olakšavajući eliminaciju štetnih materija iz organizma.

Poboljšanje rada probave

Čajevi od nane i đumbira poznati su po tome što poboljšavaju probavu. Oni smanjuju nadutost, ublažavaju grčeve i pomažu u efikasnijoj apsorpciji hranjivih materija, što može doprineti zdravom mršavljenju.

Tatjana Popović, health coach i nutricionista.
Tatjana Popović, health coach i nutricionista.foto: Privatna arhiva, Novica Vasić

Koji su najbolji čajevi za mršavljenje?

Zeleni čaj

Svojstva i koristi

Zeleni čaj je bogat antioksidansima i polifenolima, posebno EGCG-om, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuje upale.

Kako utiče na mršavljenje

Zeleni čaj doprinosi ubrzavanju metabolizma i povećava sagorevanje masti, posebno tokom vežbanja. Redovno konzumiranje može pomoći u smanjenju masnog tkiva, posebno u predelu stomaka.

zeleni čaj, čaj
foto: Shutterstock

Crni čaj

Svojstva i koristi

Crni čaj sadrži visoku koncentraciju teaflavina i tearubigina, koji imaju snažna antioksidativna svojstva i pomažu u smanjenju lošeg holesterola.

Kako utiče na mršavljenje

Crni čaj može povećati potrošnju energije i smanjiti apsorpciju masti iz hrane, što doprinosi gubitku kilograma, a njegov bogat ukus i visok sadržaj kofeina takođe pomažu u suzbijanju apetita.

Čaj od peršuna

Svojstva i koristi

Čaj od peršuna je bogat vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput gvožđa i kalijuma. Ovaj čaj pruža snažnu antioksidativnu zaštitu, pomaže u detoksikaciji organizma i podržava zdravlje bubrega.

Kako utiče na mršavljenje

Čaj od peršuna može pomoći u mršavljenju zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima, koja doprinose smanjenju zadržavanja tečnosti u telu. Takođe, ubrzava metabolizam i smanjuje osećaj nadutosti, što pomaže u postizanju i održavanju zdrave telesne mase.

Čaj od đumbira

Svojstva i koristi

Đumbir je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima i sposobnosti da poboljša cirkulaciju. Sadrži gingerol, koji ima termogena svojstva.

Kako utiče na mršavljenje

Čaj od đumbira povećava termogenezu, što znači da telo sagoreva više kalorija. Takođe pomaže u smanjenju apetita i poboljšava varenje, što može doprineti mršavljenju.

Čaj od đumbira povećava termogenezu, što znači da telo sagoreva više kalorija
Čaj od đumbira povećava termogenezu, što znači da telo sagoreva više kalorijafoto: Shutterstock

Čaj od hibiskusa

Svojstva i koristi

Hibiskus čaj je bogat antioksidansima, uključujući antocijanine i flavonoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.

Kako utiče na mršavljenje

Hibiskus čaj pomaže u regulaciji metabolizma lipida i pomaže u kontroli telesne mase. Takođe ima blagi dijuretski efekat, što pomaže u eliminaciji viška tečnosti iz organizma.

Čaj od nane

Svojstva i koristi

Čaj od nane ima osvežavajuća i umirujuća svojstva. Bogat je mentolom, koji pomaže u smirivanju probavnog trakta.

Kako utiče na mršavljenje

Čaj od nane može smanjiti osećaj gladi i pomoći u kontroli apetita. Njegova sposobnost da poboljša varenje i smanji nadutost takođe doprinosi zdravom mršavljenju.

Čaj od koprive

Svojstva i koristi

Čaj od koprive je bogat vitaminima A, C, K i B, kao i mineralima poput gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Poznat je po svojoj sposobnosti da poboljša zdravlje kože i podrži imunološki sistem.

Kako utiče na mršavljenje

Osim što poseduje diuretička svojstva koja doprinose izbacivanju viška tečnosti iz organizma, čaj od koprive takođe može poboljšati rad metabolizma i podržati proces sagorevanja masti. Zbog toga se ljudi koji žele da koriguju telesnu težinu često odlučuju za ovaj čaj.

Čaj od koprive poseduje diuretička svojstva koja doprinose izbacivanju viška tečnosti iz organizma
Čaj od koprive poseduje diuretička svojstva koja doprinose izbacivanju viška tečnosti iz organizmafoto: Profimedia

Čaj od kukuruzne svile

Svojstva i koristi

Čaj od kukuruzne svile je bogat izvor antioksidanasa i flavonoida, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres. Takođe, poznat je po svojim diuretičkim svojstvima, što pomaže u smanjenju zadržavanja tečnosti u telu i poboljšanju funkcije bubrega.

Kako utiče na mršavljenje

Čaj od kukuruzne može podržati metabolizam i pomoći u regulaciji apetita, što doprinosi lakšem gubitku telesne mase.

Čaj od maslačka

Svojstva i koristi

Čaj od maslačka je bogat vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput gvožđa i kalijuma. Zbog svojih detoksikacijskih svojstava, znatno doprinosi eliminaciji toksina iz organizma i poboljšanju rada i funkcije jetre i bubrega.

Kako utiče na mršavljenje

Ovaj čaj može pomoći u mršavljenju zbog diuretičkih efekata koje poseduje. Osim što time smanjuje nadutost, može poboljšati i probavu i metabolizam, što sveukupno doprinosi smanjenju telesne mase.

Ovaj čaj može pomoći u mršavljenju zbog diuretičkih efekata koje poseduje
Ovaj čaj može pomoći u mršavljenju zbog diuretičkih efekata koje posedujefoto: Profimedia

Kada i kako piti čaj za mršavljenje?

Najbolje vreme za konzumaciju

Čajeve za redukciju telesne težine najbolje je piti ujutru, pre ili posle obroka, kako bi se iskoristile njihove prednosti u ubrzavanju metabolizma i smanjenju apetita. Neki čajevi, kao što je zeleni čaj, mogu se piti i pre vežbanja radi povećanja energije i poboljšanja performansi.

Preporučena dnevna doza

Preporučuje se konzumacija 2-3 šolje čaja za redukciju telesne težine dnevno. Važno je pridržavati se preporučene doze kako bi se izbegli mogući neželjeni efekti, poput prekomernog unosa kofeina.

Prednosti i rizici konzumiranja čaja za mršavljenje

Prednosti

Prirodni sastojci bez aditiva

Čajevi za redukciju telesne težine sadrže prirodne sastojke koji pomažu u gubitku kilograma bez potrebe za aditivima i veštačkim sastojcima.

Minimalne kalorije

Većina čajeva za redukciju telesne težine ima veoma malo kalorija, što ih čini idealnim napitkom za one koji žele da smanje unos kalorija i izgube kilograme.

Dodatni zdravstveni benefit

Pored gubitka kilograma, ovi čajevi pružaju brojne zdravstvene koristi, uključujući poboljšanje probave, smanjenje upala i povećanje nivoa antioksidanasa u telu.

Mogući rizici

Pojačan unos kofeina

Neki od čajeva, kao što su zeleni i crni čaj, sadrže kofein koji može izazvati nesanicu, nervozu i ubrzan rad srca kod osetljivih osoba.

Alergijske reakcije

Iako retke, moguće su alergijske reakcije na određene biljke ili sastojke u ovim čajevima, što može biti opasno po zdravlje. Preporučuje se oprez i konsultacija sa lekarom ukoliko primetite bilo kakve neželjene reakcije.

Interakcije sa lekovima

Preporučuje se konsultacija sa lekarom, posebno ako uzimate bilo kakve lekove. Neki čajevi mogu uticati na apsorpciju ili efikasnost određenih lekova.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track